En innføring i arbitrasjebetting
På denne siden
Dette er en grunnleggende innføring i hvordan arbitrasjebetting fungerer. Ta meg deg barneskolematten, penn og papir og lær hvordan man oppnår risikofrie gevinster i bettingmarkedet.
I prinsippet er arbitrasje en risikofri gevinst, og noe man kan oppnå i mange ulike markeder. Hvis man for eksempel kan kjøpe en aksje for 100 kroner et sted og samtidig selge den for 105 kroner et annet sted, er dette en arbitrasjemulighet og man kan få en risikofri gevinst på 5%. Hvis svigermoren din ønsker å kjøpe en ost av deg for 100 kroner og den samme osten koster 50 kroner i nærbutikken, er dette også en arbitrasjemulighet, og du kan oppnå en risikofri gevinst på hele 100%! Dette skal handle om betting, men det er det nøyaktig samme prinsippet som gjelder.
Typiske bookmakere du bør ha konto hos:
- Bredt utvalg live betting
- Boosted odds
- Tilbyr odds cashback
Arbitrasjebetting 101 – Slik fungerer det
Selv om dette kan utføres på alle typer veddemål, er det greit å bruke et eksempel som kun har to utfall, for eksempel odds på tennis. La oss si at det er snakk om en French Open-finale mellom Nadal og Federer og at oddsen er 1,25 for Nadal-seier og 3,9 for Federer-seier. I en perfekt verden skal odds enkelt kunne gjøres om til sannsynlighet ved å dele én på oddsen. Altså skal sannsynligheten for Nadal seier være 1/1,25 (80%) og sannsynligheten for Federer-seier være 1/3,9 (26%). Et skarpt hode vil her registrere at summen av sannsynlighetene er 106%, mens sannsynligheten for at enten Nadal eller Federer vinner naturligvis kun er 100%.
Dette er langt fra noen tilfeldighet. Det er faktisk dette bettingselskaper tjener penger på, og dette er faktisk arbitrasje. Dersom du setter 1000 kroner på Nadal til 1,25 i odds, må du sette 321 kroner (1,25/3.9*1000) på Federer for å skape likevekt. I en perfekt verden ville du da gått i null – uavhengig av utfall – men la oss heller ta en titt på hva som skjer. Dersom Nadal vinner, tjener du 250 kroner, men du vil også tape 321 kroner, altså er du 71 kroner i minus. Dersom Federer vinner, taper du 1000 kroner, men du vinner også 931. Likevel vil du være 69 kroner i minus. Dersom bettingselskapene er flinke nok til å balansere bøkene sine, tjener de penger uten å ta risiko.
Hvordan kan du utnytte dette?
Vi bruker samme eksempelet som i stad; finalekampen mellom Nadal og Federer. Vi finner en annen bookmaker, som tilbyr 1,43 på Nadal og 2,85 på Federer. Gjør vi det samme regnestykket, 1/1,43 + 1/2,85, ser vi at den samlede sannsynligheten også her er mer enn 100%. Men hvis vi kombinerer oddsen fra begge bookmakerne vil marginen være på vår side! 1/1,43 + 1/3,9 gir en samlet sannsynlighet på 96%, som indikerer at det er en arbitrasjemulighet for oss.
Denne gangen setter vi 1000 kroner på Nadal hos bookmaker B til 1,43 i odds og 367 kroner på Federer hos bookmaker A til 3,9 i odds. Dersom Nadal vinner, tjener vi 430 kroner og taper 367 kroner, som gir en samlet gevinst på 63 kroner. Dersom Federer vinner, taper vi 1000 kroner og vinner 1064 kroner, som gir en samlet gevinst på 64 kroner. Uansett utfall så tjener vi altså penger.
Så er spørsmålet: I hvor stor grad kan vi utnytte dette? Hvor mange muligheter vil jeg finne i løpet av en dag, hvor mye kan jeg satse hver gang og hvor tidkrevende er det?
Utfordringene
Dersom du har så mye som et snev av forretningssans, synes du helt sikkert dette virker fristende – for det er det! Men dersom det var så enkelt som det høres ut, hadde selvsagt alle andre gjort det og mulighetene ville forsvunnet. Du bør derfor være klar over utfordringene før du sier opp jobben og vier livet ditt til arbitrasjebetting.
For det første, så har mange bettingselskaper grenser for hvor mye du kan satse, og arbitrasje i bettingmarkedet er derfor ikke så skalerbart – og mange bookmakere vil faktisk sperre kontoen din om du tjener for mye. Dersom du kommer over en god mulighet kan du neppe satse hus og bil på den. Du løper dessuten alltid en risiko for at bettet ditt av diverse grunner kanselleres, og da sitter du i verste fall igjen med et stort veddemål på kun ett av utfallene. Det er derfor viktig å kontrollere risiko og ha råd til å ta et tap fra tid til annen.
For det andre, så er det en jobb som må gjøres. Ikke bare må du ha drøssevis av forskjellige bettingkontoer med penger på, men du må også være villig til å dedikere nok tid. Det kreves en god dose med tålmodighet og dersom målet er en respektabel timelønn er det viktig å få på plass gode rutiner og systemer.
Velkomstbonuser
De fleste bettingselskaper har generøse velkomstbonuser, men de kommer nesten utelukkende med omsetningskrav. Det vil si at du kan sette inn 500 kroner og få 1500 kroner å spille for, men at du må spille for en viss sum før du kan ta ut pengene. De fleste taper pengene før de kommer så langt, særlig de som ikke kjenner til arbitrasjebetting.
Her er man ikke engang avhengig av en god arbitrasjemulighet, men for å tjene så mye som mulig bør summen av sannsynlighetene være lav. Denne gangen kan vi sette 1500 kroner på Nadal til 1,43 i odds hos bookmaker A og 550 på Federer til 3,9 i odds hos bookmaker B. Utfallet her blir enten at Nadal vinner og du har omsatt bonusen én gang, eller at Federer vinner og bonusen flyttes over til bookmaker B og er klar til å bli tatt ut.