Odds på Fotball-EM for kvinner 2022
På denne siden
Du kan finne odds på fotball-EM for kvinner hos alle de gode bettingselskapene på nettet. Mesterskapet trekker stadig flere tilskuere, både foran TV-skjermen og på stadion. Her i Norge er det mange som følger ekstra godt med på fotball-EM for kvinner, da fotballjentene har deltatt tolv ganger mens herrelandslaget kan vise til en enslig EM-deltagelse. Les alt om tipping på UEFA Women’s EURO 2022.
Anbefalte bettingsider
Fotball-EM for kvinner 2022
Det er store forventninger foran årets fotball-EM for kvinner. Nivået på deltakerlandene er jevnt over høyt, og mange store profiler vil delta for sine respektive landslag. Turneringen avholdes i fotballsportens opphavsland, England, og flere berømte stadioner vil bli benyttet. Det inkluderer kjente og kjære navn for norske fotballfans, som Old Trafford, Bramall Lane og St Mary’s. Finalen skal avholdes på selveste Wembley. Det skal dog sies at det har vært en del kritikk rettet mot valget av en del mindre kjente, og svært mye mindre, mesterskapsarenaer også.
Vertsnasjonen har en svært langvarig historie å vise til på herresiden, men kvinnefotballen på fotballøya har lenge holdt et beskjedent nivå. Dette har endret seg i senere tid, og flere av de beste spillerne i Europa er nå representert i den nasjonale ligaen, FA Women’s Super League. Dette har ført til en økt publikumsinteresse rundt kvinnefotball, noe som forhåpentligvis vil gi seg utslag i solide tilskuertall.
Viktige datoer for årets fotball-EM for kvinner
Fotball-EM for kvinner starter den 6. juli. Som sedvanlig for de store mesterskapene, er vertslandet et av lagene som møtes i åpningskampen hvor England møter Østerrike til dyst. Oppgjøre står på sagnomsuste Old Trafford i Manchester.
Gruppespillet går så slag i slag fra den 7. juli til den 18. hvor Norge skal i aksjon den 7. 15. og 17. Deretter avholdes kvartfinaler og semifinaler på løpende bånd mellom den 22. og 27. juli. Finalen går den 31. juli, og skal spilles på samme stadion hvor herrefinalen stod i fjorårets mesterskap: Wembley.
Fotball-EM for kvinner 2022 vil få stor oppmerksomhet i norske medier, med full dekning på både TV2 og NRK. Det kan bli et svært populært tilbud for fotballsupportere og oddstippere, all den tid årets fotball-VM for herrer jo har blitt flyttet fra sommerstid til vinterstid.
Deltakernasjoner i fotball-EM for kvinner 2022
Alle de store europeiske kvinnefotballnasjonene er representert i årets EM. Herunder nøler vi ikke med å inkludere Norge, som er et av de to landene som har deltatt i samtlige 12 mesterskap som så langt har blitt avholdt. Eneste andre nasjon som kan vise til det samme er Italia.
Fotball for kvinner tok av i Skandinavia for mange tiår siden, og selv om vår nordiske dominans i idretten har fortapt seg litt, takket være stadig økt konkurranse fra større land lenger sør på kontinentet, er også Danmark og Sverige på plass i årets EM.
Det er også Tyskland, en annen kjent og meritert kvinnefotballnasjon, samt land som historisk sett har dominert på herresiden, men som først i senere tid har satset tilsvarende hardt på sine landslag for kvinner. Herunder kan vi nevne Frankrike Spania, vertsnasjonen England, og forsvarende mester, Nederland.
Mest spennende profiler i fotball-EM for kvinner 2022
I takt med at kvinnefotball ute i Europa nyter en stadig høyere medieprofil, og hurtig økende tilskuertall, blir flere og flere kvinnefotballprofiler etter hvert internasjonale kjendiser. Særlig kan vi takke nye og stadig mer populære Women’s Champions League for dette. Der møtes de store lagene, med de mest kjente navnene jevnlig til dyst, og det største navnet av dem alle er nok vår egen Ada Hegeberg.
Hegeberg scoret og hadde målgivende da hennes Olympique Lyonnais Féminin vant årets WCL-finale mot Barcelona. Hun er tidenes toppscorer i Women’s Champions League – et mesterskap hun har vunnet knapt begripelige 6 ganger. Hegeberg har også håvet inn en rekke personlige utmerkelser internasjonalt, og er nok å anse som Europas mest høyt profilerte kvinnelige fotballspiller. Av den grunn er det nok ikke bare vi her hjemme som gleder oss over at hun kommer til å ikle seg landslagsdrakten nå i sommer.
Også Danmark har en stor internasjonal stjerne i from av Pernille Harder. Chelsea-spilleren er tidenes dyreste fotballspiller på kvinnesiden, og står med over 130 landskamper. Hun har blitt kåret til årets spiller i WCL to ganger.
Blant andre store navn vi kan glede oss til å se i aksjon i sommerens mesterskap, kan vi også trekke frem Barcelonas giftige tospann, Alexia Putellas og Jennifer Hermoso. De to bøtter inn mål både for Barca og det spanske landslaget. Putellas vant i fjor alle de tre gjeveste utmerkelsene som hvert år deles ut til kvinnefotballspillere: Ballon d’Or, UEFA’s beste spiller og FIFA’s beste spiller. Det har ingen prestert tidligere. Lagvenninnen Hermoso kom for øvrig på andre plass i førstnevnte avstemming.
I tillegg kan vi trekke frem Nederlands største profil, Vivianne Miedema, samt vertsnasjonens målfarlige Fran Kirby.
Forventninger og vinnerprognose
Når vi sjekker odds på fotball-EM for kvinner 2022, merker vi oss at det er tett i teten. Hele 5 av deltagernasjonene har under 10 i odds, og lite skiller de fire heteste favorittene. La oss ta en nærmere titt.
Spania er EM-favoritt
Oddssetterne mener det er gode sjanser for at et nytt navn skal skrive seg inn i historiebøkene i sommer. Spania har aldri vunnet fotball-EM for kvinner før, men nyter lavest odds hos de fleste bettingselskapene. En viktig grunn til dette er nok de forannevnte Barcelona-stjernene, Putellas og Hermoso, men landet har også dyrket frem mange andre dyktige spillere i senere tid.
At Barcelona kom på andreplass i årets WCL er en klar indikasjon på fremgang. Spania ble riktignok slått ut noe skuffende allerede i åttendelsfinalen i forrige fotball-VM for kvinner, i 2019, men laget var uheldig med trekningen og møtte suverene USA. De sendte Spania hjem, før de marsjerte videre gjennom rundene og til slutt vant hele mesterskapet.
England og Nederland på de neste plassene
Nestfavoritten i mesterskapet er England. Dette skyldes nok både økt nivå på engelsk kvinnefotball gjennom de siste årene, samt hjemmefordelen. England banket Norge 3-0 i kvartfinalen i VM-2019, og ga USA en god utfordring i semifinalen som de tapte knepent 2-1.
Tredje største favoritt når det gjelder odds på fotball-EM for kvinner 2022 er Nederland. Ikke bare tok de oransje gull i forrige EM, de presterte også å følge opp med å kapre VM-sølv i 2019. Laget er nok spiller for spiller sterkere enn Englands, og at de har lengre odds skyldes nok ganske så utelukkende rollen hjemmebane forventes å spille.
Øvrige kandidater med under 10 i odds
Frankrike tippes også å gjøre det sterkt. Olympique Lyonnais er Europas klart beste klubblag på kvinnesiden, og PSG blir stadig bedre. Det er liten tvil om at Frankrike stiller med et sterkt og rutinert lag, med en rekke navn som har vært med å vinne WCL i Lyons farger.
Tyskland er tidenes soleklart mest meriterte kvinnelandslag innen europeisk fotball. Hele 8 ganger har de tyske jentene løftet EM-trofeet til værs. Ingen andre land står med flere enn 2 stykker. Men i takt med at de øvrige store nasjonene i Europa har prioritert kvinnefotball i stadig større grad, har Tysklands forsprang minket. Laget ble slått ut i kvartfinalen i både forrige EM og VM, og stiller nok revansjesugne til dyst i sommer.
Den siste av lagene som har under 10 i odds hos de store bettingselskapene er Sverige. De svenske jentene leverte en meget solid VM-bronse i 2019 etter å ha slått England i bronsefinalen. I OL 2020 gjorde de det enda skarpere med en imponerende sølvmedalje, og ble det klart beste europeisk deltagerlandet. Sverige vant det første fotball-EM for kvinner i 1984, men har ikke gjentatt bragden siden.
Norske vinnersjanser i fotball-EM for kvinner 2022
Norge har vunnet fotball-EM for kvinner to ganger, og sjansen for at det skal bli en tredje triumf steg nok mange hakk da Ada Hegeberg gjorde comeback med flagget på brystet i mars 2022. Med vår store stjerne på plass, er de klart at det er lov til å håpe.
Forrige fotball-EM for kvinner, avholdt i 2017, er det bare å glemme for Norges del. Det ble sisteplass i gruppa og null poeng. Ja, ikke engang ett enslig mål klarte kvinnelandslaget å levere den gang. Heldigvis ble det bedring i VM 2019 hvor Norge slo et sterkt australsk lag på straffespark i åttendedelsfinalen før England ble alt for sterke og vant 3-0 i kvarten.
Norge har havnet i samme gruppe som hjemmelaget England. Det betyr at fotballjentene nok får spille med mye folk og stor stemning på tribunen, men at de jo er klar outsider i møtet med gruppefavoritten. De øvrige lagene i gruppa er Østerrike og Nord-Irland, som begge er land vi kan forvente å slå ganske klart. Dermed bør Norge i det minste ta andreplass i gruppa, og gå videre til sluttspillet.
I kvartfinalen venter mest sannsynlig enten Tyskland eller Spania, så skal det bli kvartfinale er vi avhengige av et mirakel – og en god dose Hegeberg-magi. At vi stort sett gis om lag 15 i vinnerodds hos bettingselskapene skyldes nok den tøffe trekningen. Oddsen vil garantert stupe om Norge klarer å komme seg til kvarten. Tror du på norsk EM-seier, bør du med andre ord satse så tidlig som mulig om du ønsker maks odds.
Oddsobjekter på fotball-EM for kvinner
Du kan finne et digert utvalg av odds på fotball-EM for kvinner. Det inkluderer både å tippe på hvilket land som vil kapre EM-tittelen, samt et stort antall oddsobjekter på hver kamp.
Det enkleste alternativet er å sette noen kroner på laget du tror vil vinne hele mesterskapet. Denne typen oddsspill kan vanligvis ikke kombineres med andre objekter som del av en akkumulator.
Samtlige kamper, både i gruppespill og sluttspill, foreligger også på oddsmenyene. Du kan tippe på hvem som vinner hver kamp, og legge en rekke kamper på samme kupong. Deretter kan du velge mellom å spille en akkumulator, eller et system.
I tillegg vil bettingselskapene by på en del andre objekter for hver kamp, sånn som antall mål og lignende. Mange kamper fra fotball-EM for kvinner er også å finne på liveoddsmenyen, sånn at du kan plassere spill underveis i løpet av kampens gang.
Når på året er fotball-EM for kvinner?
Fotball-EM for kvinner avholdes om sommeren. Kvalifikasjonsrundene spilles gjennom hele fotballkalenderen sesongene før mesterskap. Før i tiden ble mesterskapet avholdt hvert andre år, men har siden 1997 blitt avholdt hvert fjerde år.
Formatet for selve EM-sluttspillet har forandret seg en rekke ganger, og antall deltakerland har økt gradvis opp gjennom årene. Nå spilles det et gruppespill, etterfulgt av kvartfinaler, semifinaler og finale. Turneringen varer i en knapp måned i sitt nåværende format.
Slik tipper du på fotball-EM for kvinner
Det er veldig enkelt å tippe på all slags idrett på nettet. Det gjelder også de store mesterskapene innen kvinnefotball. Først må du opprette en konto hos et bettingselskap som gir odds på UEFA Women’s EURO England 2022. Dette er et universelt krav – det er ikke lov å spille om penger på nettet uten å registrere deg først.
Velg et av de store, norske selskapene sånn som Unibet, Betsson eller Norsk Tipping for å få tilgang til menyer som også inkluderer oddsobjekter innen fotball-EM for kvinner. Å registrere en konto er gjort i en fei. Alt du behøver å gjøre er å fylle inn et kort skjema, og deretter bekrefte registreringen via epost eller lignende.
Deretter finner du frem til fotball-EM for kvinner på menyen. Der klikker på oddsobjektet/r som du har lyst til å legge til kupongen din. Du kan tippe på hvem som blir sammenlagt vinner en god tid på forskudd, mens odds på individuelle kamper ikke foreligger før nærmere åpningskampen.
Ønsker du å tippe på hvem som vinner mesterskapet, kan du normalt sett ikke kombinere dette spillet med øvrige spill. Spill på enkeltkamper kan derimot legges på en felles kupong, enten i form av et akkumulatorspill eller et system.
Fotball-EM for kvinner – litt historie
Fotball-EM for kvinner ble avholdt for første gang i 1984. Turneringen ble avholdt i Sverige, og vertene kom seirende ut. Siden har mesterskapet blitt avholdt med ujevne mellomrom og i en del forskjellige formater. Publikumsinteressen har steget gradvis, og de store kampene trekker nå mange titalls tusen tilskuere.
Forskjellige formater på 1990-tallet
Det andre fotball-EM for kvinner ble avholdt i 1987, tre år etter debuten. Deretter fulgte 6 mesterskap som ble spilt hvert andre år, frem til 1997. Deretter ble det lagt om slik at EM for kvinner ble avholdt hvert fjerde år, noe som alltid har vært tilfelle for herrenes mesterskap.
Til og med 1995 bestod mesterskapet kun av 4 lag. I 1997 kom den første utvidelsen til 8 lag. I 2009 og 2013 var det 12 deltakernasjoner, før antallet kvalifiserte lag ble hevet til 16. Disse utvidelsene kommer i takt med at det sportslige nivået har blitt høyere i stadig flere fotballnasjoner dunst om på kontinentet. Dette var ikke i like stor grad tilfelle i begynnelsen, da de skandinaviske landene og Tyskland dominerte.
Særlig har det tyske kvinnelandslaget vært en vinnermaskin i EM-historien. Laget har vunnet 8 ganger, noe som utgjør en durabelig prosentandel av antall mesterskap som har blitt spilt. Fra 1995 til 2013 ble det tysk seier i 5 EM på rad. Dette er en rekke som neppe vil la seg utfordre etter hvert som kvinnefotball blir en satsingsidrett i flere og flere folkerike land med stor fotballhistorie rundt om i Europa.
Nylige mesterskap
EM i 2017 utgjorde et taktskifte innen kvinnefotballens maktforhold i Europa. Mektige Tyskland kom seg ikke engang til semifinalen, som ble vunnet av Nederland som også var vertsland. Et bredere utvalg av gode lag med profilerte spillere trakk godt med tilskuere og viste at europeisk kvinnefotball er i hurtig sportslig utvikling.
Grunnet korona-epidemien kunne ikke fotball-EM for kvinner avholdes i 2021, men den gode trenden for europeiske kvinnelandslag ble i det minste oppretthold i VM 2019. Mesterskapet ble holdt i Frankrike og selv om USA til slutt vant, var 3 av fire semifinalister fra Europa. Nederland tok sølv, Sverige vant bronse, mens England måtte ta til takke med fjerdeplass.
Den norske gullalderen i fotball-EM for kvinner
Det norske fotballandslaget for kvinner nøt en gullalder uten like gjennom årene 1987-2000. Høydepunktet kom i Sydney i 2000 da fotballjentene slo selveste kvinnefotballgiganten, USA, i finalen og dermed vant OL-gull. Dette anses av mange som den klart største bragden av noe norsk fotballandslag. Norge vant også VM-gull i 1995, og kapret et VM-sølv i 1991. I EM gjorde laget det også meget skarpt.
Det norske kvinnelandslaget deltok i EM for første gang i 1987, og vant sannelig hele turneringen. Mesterskapet stod i Norge, og i finalen som gikk på Ullevål ble det hjemmeseier mot våre naboer, Sverige.
Norge fulgte opp med å ta sølv i EM både i 1989 og 1991, før det igjen ble seier i 1993. Det vil altså si 4 EM-finaler på rad, med 2 medaljer av hver valør. Ikke akkurat ille for en legendarisk årgang med spillere som inkluderte store navn som Heidi Støre, Linda Medalen og Hege Riise.
Fra 2001 til 2013 kom Norge minst til semifinalen i 4 EM på rad. I løpet av denne perioden ble det ytterligere to EM-sølv på fotballjentene. Siste medalje ble kapret i 2013. Da kom Norge til finalen hvor de møtte Tyskland. Faktisk var det en liten overraskelse at tyskerne tok seieren, etter at Norge hadde vunnet da de to lagene tidligere møttes i gruppespillet.
Denne gylne epoken fikk en brå slutt i fotball-EM for kvinner i 2017. Der ble Norge ydmyket, og sendt hjem med 0 poeng fra gruppespillet. Det er bare å håpe at kvinnelandslaget nå står foran en ny gullalder.