Landskamp odds
På denne siden
Du kan tippe på Norges fotballandslag på oddsen også i 2022. Selv om vi som kjent ikke klarte å kvalifisere oss for VM i 22, mangler det ikke på kamper. Både privatlandskamper og Nations League står på menyen, i tillegg til kvalifisering for EM i 2024.
Beste bettingsider for odds på landslaget
Nations League er landslagets fokus i 2022
Siden Norge ikke klarte å kvalifisere seg til VM i Qatar, er det Nations League det dreier seg om for vårt vedkommende i overskuelig fremtid. Den dårlige nyheten er at vi knapt kunne vært mer uheldige med trekningen. Norge havnet nemlig i gruppe 4 i B-ligaen sammen med:
- Sverige
- Serbia
- Slovenia
Å satse store penger på at Norge skal komme seirende ut av den gruppa er neppe noen klok strategi. Både Serbia og Sverige har langt bedre meritter enn Norge, og Slovenia er – landets lilleputtstørrelse til tross – ingen lettvekter. Laget har kvalifisert seg til mesterskap mer nylig enn Norge, og har i Atletico Madrids Jan Oblak en av Europas beste keepere.
Et litt morsomt poeng er at Norge faktisk møtte både Slovenia og Serbia (som da ennå het Jugoslavia) i gruppa sist gang vi kvalifiserte oss for et mesterskap, i EM 2000. Da havnet vi på tredjeplass, bak Serbia og Spania, men i det minste foran Slovenia.
Skal man spille på oddsen foran disse kampene, er det kanskje lurest å se an formen, sjekke skader og suspensjoner, m.m. før hver enkelt runde, og sette pengene deretter. Er du i det patriotiske hjørnet kan det muligens være noe å hente på å sette noen kroner på Erling Braut Haaland som gruppas toppscorer. I en så jevn pulje er det usannsynlig at noen vil score spesielt mange mål, så om Haaland først treffer med storformen kan han komme på topp selv om Norge ikke samler all verden med poeng.
Norge blir en outsider mot “söta bror”
Sverige var uheldige som ikke kom seg lenger enn til åttendedelsfinalen i EM 2020, hvor et sent Ukraina-mål mot spillets gang betød slutten på moroa for tre kronor. Våre venner over Kjølen kvalifiserer seg stort sett alltid til EM og VM, men må ut i kvalik mot steintøff motstand om de skal nå VM i 2022. Først skal de møte Tsjekkia. Vinner de den, venter enten Russland eller Polen i siste kvalikkamp. Kampene går i mars, og det vil nok ha mye å si for Nations League-motivasjonen hvorvidt det blir svensk jubel der eller ei.
De store profilene på laget er Real Sociedad-spissen Aleksander Isak, RB Leipzig-playmaker, Emil Forsberg og den unge angrepsspilleren Dejan Kulusevski som de blå-gule håper får fart på karrieren etter overgang til Tottenham fra Juventus hvor det ble lite spilletid i januar-vinduet. Så vet man jo aldri hvorvidt gamlefar selv, Zlatan Ibrahimovic, har lagt opp (igjen) eller gjort comeback (igjen) innen Norge og Sverige skal møtes i Stockholm den 5. juni, og i Oslo den 12. juni.
Serbia blir igjen en vrien nøtt for det norske landslaget
Når det gjelder Serbia, har de noe som kan ligne på en gyllen generasjon på gang med spillere som Juventus-spissen Dusan Vlahovic og Lazio-strategen Sergej Milenkovic-Savic på laget. Tanksenter og målmaskin Aleksandar Mitrovic er ikke bare å skubbe seg på, mens den rutinerte Ajax-kapteinen Dusan Tadic byr på klassisk balkansk ballkunst i 10-er rollen. Laget vant en steintøff VM-kvalikgruppe etter å ha banket Portugal i Lisboa i siste runde, og virker å være inne i et godt spor med tidligere storspiller Dragan Stojkovic som trener.
Serbia har ofte mange gode spillere, men har ikke alltid evnet å få ut potensialet i laget. Ikke sjeldent har det vært disiplin og konsentrasjon som har sviktet. Forrige gang Norge og Serbia møttes, i playoff for EM 2020, vant serberne på overtid på Ullevaal etter å ha utspilt i Norge i store deler av kampen. Så dukket problemer med mentalitet opp, og de presterte å tape hjemme i Beograd mot et svakt skotsk lag i den påfølgende kvalik-finalen. Serbia er aldri enkle å spå, så en oddsbombe er ikke helt utelukket om Norge først har dagen når lagene møtes i Beograd den 27. september.
Privatlandskamper i 2022
Nations League-kampene som vil prege sommerens program i Europa (VM 2022 skal avholdes mot alle tradisjoner i november/desember grunnet klimaet i gulfen), og som oppkjøring skal Norge ut i to privatlandskamper. De skal spilles hjemme på Ullevaal mot det vi våger å betegne som moderat mostand:
- Slovakia, 25.03.2022
- Armenia, 29.03.2022
Her trenger du ikke være en blindt patriotisk optimist for å driste deg til å sette to klink hjemmeseiere på kupongen. Slovakia har kvalifisert seg til mesterskap nylig og deltok i EM 2020, men de store spillerprofilene, anført av Napoli-legenden Marek Hamsek, begynner å dra på årene. Etterveksten er ikke noe å skryte av, og Slovakia var da heller ikke nært å kvalifisere seg for VM 2022.
Armenia er vel en fotballnasjon de aller fleste kun forbinder med lagets ubestridte stjerne, Henrikh Mkhitarjan. Etter å ha etablert seg som en storspiller i Bundesliga ved å levere målgivende på løpende bånd for Borussia Dortmund, ville det seg ikke helt for driblefanten på Manchester United. Det virker nå som han har fått bedre sving på sakene i AS Roma, men på sine nærmere 100 landskaper for Armenia har det blitt fint lite å glede seg over for den godeste Mkhitarjan. Norge vil ha et digert og velfortjent favorittstempel i denne kampen, og oddsen vil nok settes meget lavt.
EM-kvalik gikk ikke
Neste sjanse for å nå et mesterskap for det norske fotballandslaget var EM 2024. Det skal avholdes i Tyskland, og kvaliken begynte i 2023.
All den tid mesterskapet nok en gang skal ha hele 24 deltakerland var det et stort håp om at Norge skulle slippe gjennom nåløyet. Men det gikk heller ikke denne gangen, og dermed er neste mulighet VM i 2026.
Når skal Norge til mesterskap igjen?
Da Norge tapte 2-0 borte mot Nederland i den avgjørende kampen om kvalifisering for VM 2022, betød det at vi når har gått 22 år siden forrige internasjonale mesterskap og 24 år siden forrige VM. Gullalderen på 90-tallet da Norge kom til to påfølgende verdensmesterskap (1994 og 1998) og også nådde EM 2000 kan virke fryktelig langt unna.
Allikevel er det noen lovende tegn på horisonten. Først og fremst heter det tegnet Erling Braut Haaland og banker inn mål på bestilling for Borussia Dortmund. Men den målfarlige jærbuen er ikke eneste grunn til å håpe på bedre tider. Landslagskaptein Martin Ødegård synes å få sving på sakene i Arsenal, og flere unge spillere begynner å få spilletid på relativt høyt nivå ute i Europa. Mye vil nok uansett avhenge av at Ståle Solbakken klarer å bygge et lag rundt Haaland og Ødegård, litt på samme måte som Wales fant en vinneroppskrift bestående av Gareth Bale, Aaron Ramsey og en gjeng med disiplinerte slitere.
Hvis vi ser på det store historiske bildet er det ikke mye oppmuntring å hente, dessverre. Vårt kjære fotballandslag er nemlig det laget som har oppnådd å gå lengst tid mellom to VM-deltakelser noensinne. Den pausen varte i ufattelige 56 år, fra 1938 til 1994. Vi klarer vel ikke å tangere den ved å vente helt til VM 2054? Over til deg, Erling.